Tijdens de 'Conferentie Actieplan Groene en Digitale Banen' presenteerde Leila Zariouh hoe de WENB samen met andere technische sectoren werkt aan oplossingen voor de krapte op de arbeidsmarkt.
Ruim 150 deelnemers vanuit de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven kwamen bijeen in het Erasmus Innovation Centre, op het ESTEC-terrein in Noordwijk. Het doel: samen werken aan de groene en digitale banen van de toekomst. De dag was gevuld met positieve energie, veel interactie en waardevolle uitwisselingen. Leila Zariouh lichtte samen met afgevaardigden van andere werkgeversverenigingen in een aantal presentaties toe hoe de WENB samen met haar partners in deze samenwerking streeft naar de invulling van 60.000 vacatures.
Aanvalsplan Techniek, Bouw en Energie – arbeidsproductiviteit
Er werden diverse presentaties gegeven over het Aanvalsplan en de actielijnen die van daaruit worden gevolgd. Arno Visser (Koninklijke Bouwend Nederland) vertelde over arbeidsproductiviteit: een belangrijke pijler in het actieplan én het aanvalsplan (actielijn 4). Met een productiviteitsoffensief willen de betrokkenen zorgen voor meer robotisering en digitalisering.
Sectorale ontwikkelpaden en De Gouden Poort
Samen met de Metaalunie en het ministerie van SZW besprak Leila ook de sectorale ontwikkelpaden: een initiatief vanuit De Gouden Poort, dat deel uitmaakt van het Aanvalsplan. Deze ontwikkelpaden geven niet alleen inzicht in de diverse instapfuncties, maar ook in de mogelijkheden om een andere functie te kiezen en om door te groeien. Zowel binnen als tussen de sectoren wordt hierop gefocust.
De Gouden Poort (actielijn 1) fungeert als centraal platform voor starters, zij-instromers, nieuwkomers en ervaren vakmensen die een switch naar of binnen de technische sector overwegen. Hier kunnen werkgevers nieuw talent ontmoeten en krijgen medewerkers de kans om zich continu te ontwikkelen. De Gouden Poort biedt medewerkers bovendien een tienjarige werk- en ontwikkelgarantie; een uniek aanbod in vergelijking met andere initiatieven.
Nieuwe groepen en behoud
Vertegenwoordigers van FME en Techniek Nederland spraken tijdens hun sessie over het belang om de mensen die we aantrekken via De Gouden Poort te laten landen en behouden (actielijn 3) binnen de samenwerkende technische sectoren. Ook kwam de aanpak voor de doelgroepen VSO- en PRO-leerlingen, statushouders (actielijn 6) en vrouwen in de techniek aan bod.
Intensieve samenwerking
Binnen het Aanvalsplan werken wij intensief samen met zes werkgeversverenigingen, opleidings- en ontwikkelingsfondsen en de vakbonden. Want gezamenlijk streven wij ernaar om in de komende tien jaren extra te investeren om de invulling van 60.000 vacatures mogelijk te maken. Tijdens deze conferentie konden wij laten zien dat wij dit in gezamenlijkheid met veel passie oppakken en uitvoeren.
Meer weten?
Heb je vragen over het Aanvalsplan en de diverse actielijnen? Neem dan contact op met Leila Zariouh, adviseur werkgeverszaken.