UWV heeft een verbeteraanpak gepresenteerd aan minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de kwaliteit van de WIA-uitkeringen te herstellen.
Dit volgt op de eerdere aankondiging in september over ernstige fouten in de berekening van deze uitkeringen.
Hersteloperatie van start
UWV heeft een plan opgesteld om de fouten in de WIA-uitkeringen, vastgesteld tussen 2020 en 2024, te corrigeren. De eerste stap is ervoor te zorgen dat mensen de uitkering ontvangen waar ze recht op hebben. Mensen die te weinig hebben gekregen, ontvangen het verschil alsnog. Voor degenen die te veel hebben ontvangen, wordt de uitkering aangepast naar het juiste bedrag, met een overgangsperiode van twee maanden om de impact te verzachten.
Per dossier moet worden vastgesteld of er een fout is gemaakt, wat arbeidsintensief is en te veel capaciteit kost naast de reguliere dienstverlening.
Aanpak met steekproeven
Er is gekozen voor steekproeven om te onderzoeken in welke situaties fouten voorkomen. Dit moet helpen om de groep zonder correctie steeds beter in beeld te brengen. Op dit moment schat het UWV dat tussen de 25.000 en 50.000 mensen een incorrecte WIA-uitkering hebben ontvangen.
Correcties en terugvorderingen
Bij geconstateerde fouten wordt de uitkering aangepast naar het correcte bedrag. Te weinig ontvangen bedragen worden nabetaald, met aandacht voor het beperken van onbedoelde inkomenseffecten in samenwerking met de Belastingdienst en gemeenten. Te veel ontvangen bedragen kunnen leiden tot terugvorderingen, maar het UWV zal hier terughoudend mee omgaan. Alleen bij duidelijke fouten die werknemers hadden kunnen opmerken, wordt terugvordering overwogen.
Duidelijkheid in 2025
In het eerste kwartaal van 2025 wordt duidelijk bij wie mogelijk fouten zijn gemaakt. Vanaf het tweede kwartaal krijgen mensen meer duidelijkheid over de exacte bedragen die ze te veel of te weinig hebben ontvangen. De focus ligt op administratieve fouten zoals verkeerde dagloonberekeningen, niet op medische- en arbeidsdeskundige beoordelingen.
Nieuwe werkwijze en toekomstplannen
Naast het herstellen van fouten, heeft UWV een nieuw systeem geïntroduceerd om toekomstige fouten sneller op te sporen en te corrigeren. Dit systeem moet de kwaliteit van de beoordelingen verbeteren en gerichte maatregelen mogelijk maken. Minister Van Hijum benadrukt het belang van zorgvuldigheid in dit proces en blijft in gesprek met de Raad van Bestuur van UWV om de voortgang te monitoren.
Vereenvoudiging stelsel
Ingewikkelde regels zijn een belangrijke oorzaak van de fouten. Daarom wil de minister aan de slag met vereenvoudiging. Dit najaar wil de minister daar nog een Kamerbrief over sturen, waarbij de minister ook serieus kijkt naar de aanbevelingen van de commissie OCTAS (ons nieuwsbericht d.d. 6 maart 2024).