15 juli 2024

Toekomstgerichte medezeggenschap

Gabriëlle Verberne
logo SER 765x300px

Dat betekent dat bestuurder en medezeggenschap het gesprek voeren over strategische lange termijn onderwerpen in de organisatie.

Denk hierbij aan onderwerpen zoals bijvoorbeeld klimaat, milieu en duurzaamheid, de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, technologie en kunstmatige intelligentie, duurzame inzetbaarheid, geopolitieke verschuivingen. Strategische vraagstukken kunnen op de lange termijn grote gevolgen hebben voor de organisatie, zodat het raadzaam is om alvast na te denken over mogelijke scenario’s. Een aantal strategische onderwerpen spelen al, ook deze onderwerpen vragen om een langetermijnvisie.

Handreiking toekomstgerichte medezeggenschap
Is jouw organisatie er klaar voor om over deze strategische onderwerpen in gesprek te gaan met medezeggenschap? Om je hierbij te helpen heeft de Sociaal Economische Raad (SER) de handreiking Toekomstgerichte medezeggenschap ontwikkeld. In deze handreiking lees je tips over hoe je strategische onderwerpen binnen je organisatie op de agenda zet. De handreiking kan worden gebruikt door zowel de bestuurders als de ondernemingsraden om het gesprek over de toekomst van de organisatie op gang te brengen.

De wet op de ondernemingsraden (WOR): geen juridisch keurslijf
De SER heeft de wettelijke taak de medezeggenschap in ondernemingen te bevorderen. Hiervoor is bij de SER de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM) in het leven geroepen. In de handreiking brengt de CBM naar voren dat de commissie de WOR vooral ziet als een handelingskader en niet als juridisch keurslijf. Dit standpunt betekent dat het gesprek tussen de ondernemingsraad en bestuurder zich dan ook niet hoeft te beperken tot onderwerpen en de tijdshorizon die expliciet in de WOR worden benoemd. De WOR biedt voldoende ruimte om strategische onderwerpen te agenderen.