CSRD, de wet die bedrijven verplicht om informatie te verstrekken over hun duurzaamheidsprestaties en -strategieën. Maak het jezelf makkelijk!
Praktische informatie en stappenplan
Vanaf boekjaar 2025 wordt de duurzaamheidsrapportage verplicht voor grote bedrijven. Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de drie volgende criteria: > 250 werknemers, > 50 miljoen euro omzet per jaar, > 25 miljoen euro op de balans.
VNO-NCW en MKB-Nederland stellen, in samenwerking met de SER, nuttige basisinformatie over de CSRD beschikbaar. Aangevuld met een praktisch stappenplan en een voorbeeld van een stakeholdermap. Je kunt ze hieronder downloaden.
Wat betekent de CSRD voor HR?
Als HR-professional die zich bezighoudt met ESG-thema’s krijg je te maken met de CSRD. Het HR-beleid over ESG moet worden omgezet in zo nauwkeurig mogelijk omschreven doelen en worden gemeten. Bijvoorbeeld met betrekking tot het beleid gericht op diversiteit en inclusie, gelijke kansen en gelijke beloning. HR moet beleid hebben en uitvoeren voor het welzijn van werknemers en kijken naar de sociale impact van het bedrijf op de omgeving. Ook is beleid nodig voor de uitstoot van CO2, recycling door personeel, en het gebruik van grondstoffen op de werkvloer.
De CSRD raakt drie duurzaamheidsgebieden, die worden aangeduid met de letters ESG: Environmental, Social en Governance.
- Environmental: de impact van het bedrijf op de planeet en omvat energieverbruik, afvalverwijdering, inkoop van grondstoffen, koolstofemissies, waterverbruik en recyclingprocessen.
- Social: de impact van de bedrijfsvoering op het eigen personeel en de omgeving. Kwesties zijn onder meer diversiteit, gendergelijkheid, werknemersrechten, vrijwilligerswerk en de inzet van flexibel personeel.
- Governance: de manier waarop een bedrijf wordt aangestuurd en de controle op bijvoorbeeld de samenstelling van besturen, onafhankelijke bestuurders, beschikbare aandelenklassen, interactie met aandeelhouders, beloning en aandeelhoudersrechten.
Een goede 'ESG-score' kan helpen om investeerders en kapitaal aan te trekken.
Meer informatie?
Neem contact op met Rien Buikema of ga naar de website van de Sociaal-Economische Raad (SER.