De Stichting van de Arbeid en de Stichting Werk & Mantelzorg publiceren inspiratiedocument: 'Samen werkt het!'.
Naast feiten en cijfers bevat dit document praktijkverhalen, concrete handvatten en praktische tips om bewustwording te vergroten. En om het gesprek met elkaar aan te gaan, op de werkvloer en thuis. In het inspiratiedocument zijn praktijkvoorbeelden bij leden van de WENB opgenomen. Ook is te zien dat steeds meer aandacht is voor mantelzorg in cao’s.
Eén op de vier werkenden is mantelzorger
Mantelzorg is het geven van onbetaalde zorg aan een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is. Hoe kun je er samen voor zorgen dat de combinatie van werk en mantelzorg mogelijk is (en blijft) en hoe kun je overbelasting van medewerkers voorkomen?
De bewustwording van dit vraagstuk begint met het bespreekbaar maken van mantelzorg. Door in gesprek te gaan en samen een oplossing te zoeken. Dat heeft niet zozeer te maken met meer verlof, maar met het anders inrichten van werk. In tijden van grote arbeidsmarktkrapte en grotere werkdrukbeleving is het zowel voor de werkgever als voor de werknemer belangrijk om inzetbaar te (kunnen) blijven.
Toolkit mantelzorg sector GEO
In het inspiratiedocument is ook de Toolkit Mantelzorg van de sector GEO opgenomen, met als praktijkvoorbeeld hoe binnen ACV wordt omgegaan met mantelzorg.
Deze toolkit is voor de sector door cao-partijen samen met 'Stichting Werk & Mantelzorg' ontwikkeld. Het initiatief hiervoor komt voort uit een protocolafspraak uit de cao GEO 2018-2019. De toolkit informeert de werknemers binnen GEO over de mogelijkheden om mantelzorger te worden. Aan deze toolkit hebben medewerkers van Reinis, ACV, Omrin en Twence meegewerkt.
Mantelzorg in cao’s
De Stichting van de Arbeid ziet dat er in steeds meer cao’s aandacht komt voor mantelzorg en roept de sociale partners op om dit verder uit te breiden. Deze ontwikkeling zien we ook binnen de sectoren van de WENB terug. Naast de toolkit in de sector GEO is in het onderhandelingsresultaat voor de cao NWb 2024-2025 mantelzorg expliciet benoemd, met mogelijkheden voor maatwerkafspraken.
Mantelzorgers verrichten een belangrijke maatschappelijke taak. Wetende dat één op de vier werkenden mantelzorger is en dit aantal nog verder zal toenemen, hebben werkgevers en werknemers er veel belang bij om de combinatie met werk mogelijk te maken, als onderdeel van aantrekkelijk en goed werkgeverschap.