12 juni 2024

Het bos door de bomen van de sociale zekerheid

Rien Buikema
Rien Buikema - 765x300px 0081

Er zijn legio plannen over hoe het anders en beter moet met sociale zekerheid. Wat speelt er allemaal?

Dat er door iedereen wordt nagedacht over verandering en daarmee verbetering van sociale zekerheid is wel duidelijk. Het ontbreekt ons land inmiddels niet aan de inzichten, ideeën en voorstellen. Het belangrijkste moet uiteraard nog vorm krijgen, namelijk de uitvoering van al deze plannen.

Hieronder hebben we de ideeën en plannen op een rijtje gezet. Op het moment dat er daadwerkelijk nieuws is over veranderingen die van invloed zijn op jullie HR-praktijk, dan informeren we jullie.

Welke inzichten en plannen liggen nu op tafel?

- Knelpuntenbrief en vereenvoudigingsagenda sociale zekerheid
Knelpuntenbrief waarin de overheid (jaarlijks) met de uitvoerders van sociale zekerheid (UWV) in discussie gaat over knelpunten en vastlopers in de praktijk.

Daarbij is ook de Vereenvoudigingsagenda Sociale Zekerheid van SZW van belang. Een overzicht van onderwerpen waarop SZW (samen-)werkt aan vereenvoudiging voor mensen en de uitvoering. Dit op basis van ervaringen over waar de wet- en regelgeving in de praktijk niet begrijpelijk, doenbaar of werkbaar is.

Er wordt onder andere ingegaan op vereenvoudiging van de WW en complexiteit WIA (OCTAS voor langere termijn, en maatregelen voor korte termijn).

- Knelpuntenbrieven die UWV en SVB als uitvoerder hebben ingebracht
In bovenstaande discussie hebben uitvoerders UWV en SVB ook hun eigen knelpuntenbrief ingebracht. Beide pleiten voor vereenvoudiging wet- en regelgeving, beleid én dienstverlening,

Als voorbeeld voor vereenvoudiging noemt de SVB om de hoogte van de AOW los te koppelen van de leefvorm. Het UWV pleit voor het vereenvoudigen van de verlofregeling kinderen, iets waar de SER ook advies over heeft uitgebracht

- Advies van de SER over maatschappelijk verlof
Het gaat hier om het al lopende initiatief met betrekking tot maatschappelijk verlof waar we al eerder over berichtten. In dit advies wordt voorgesteld om de huidige verlofregelingen onder te brengen en te stroomlijnen in een nieuwe 'Wet Maatschappelijk Verlof' met drie pijlers: de zorg voor kinderen, de zorg voor naasten en persoonlijk verlof.

- Overzicht plannen nieuw kabinet
Ook het nieuw beoogd kabinet heeft plannen voor sociale zekerheid. We hebben van deze plannen een overzicht voor je gemaakt. Je leest hierin onder andere over de hervorming WW, het beperken van de compensatie transitievergoeding tot kleine werkgevers, het verhogen van de premie voor het Algemeen Werkloosheidsfonds en het afschaffen van tegemoetkoming arbeidsongeschikten (i.v.m. lager eigen risico in de zorg).

- Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis
Het wetsvoorstel beoogt te voorkomen dat werkgevers in de problemen komen en werknemers hun baan verliezen in crisissituaties zoals oorlogen, pandemieën of overstromingen. Dit wetsvoorstel ligt nu ter internetconsultatie voor, input leveren kan tot 25 juni 2024.

- Verplichte verzekering arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen
Ook voor het wetsvoorstel over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp-ers is een internetconsultatie uitgezet. De reactie termijn loopt tot en met 23 juli 2024.  

Wat betekent dit alles voor de HR-praktijk?
Dat houden wij nauwlettend voor je in de gaten. Zodra bovenstaande plannen effecten gaan hebben voor de HR-praktijk, dan informeren wij je hierover. Heb je tot die tijd vragen of opmerkingen over sociale zekerheid? Neem dan contact op met adviseur werkgeverszaken Rien Buikema.