Tijdens het jaarcongres van het Techniekpact stonden we met de partners stil bij de resultaten van tien jaar Techniekpact.
Samen het verschil maken in de wereld van techniek
In 2013 tekenden bestuurders uit het onderwijs, het bedrijfsleven, werkgevers- en werknemersorganisaties, de regio’s en het Rijk, het Techniekpact. Met de ambitie ‘door een structurele aanpak zorgdragen voor een goed opgeleide beroepsbevolking met voldoende slimme en vakbekwame technici voor de banen van nu en morgen.’ De WENB is sinds 2021 partner van het Techniekpact.
Tijdens het jaarcongres van 20 november 2023 in Assen vierden we het tienjarige bestaan van het Techniekpact. In een panelgesprek ging demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Adriaansens in gesprek met Thea Koster, voorzitter van het Techniekpact. Ook Jos Kleiboer (Metaalunie) nam deel aan het panel namens De Industriecoalitie.
De conclusie is dat we met elkaar nog steeds een hoop te doen hebben om de instroom in technische opleidingen te vergroten. Maak gebruik van de kracht van de regio en faciliteer de zaken landelijk. We zullen met elkaar moeten blijven investeren in het vroegtijdig opwekken van interesse in de techniek. Als voorbeeld werd genoemd Sterk Techniekonderwijs.
Stimuleren nieuwsgierige houding kinderen
Bij de praktijksessies in de middag kwam een mooi voorbeeld aan de orde hoe het wetenschap & technologie onderwijs op de basisschool wordt gestimuleerd op het Science Centrum de Magneet in Groningen. Onderwijs in wetenschap en technologie stimuleert en bestendigt een nieuwsgierige, onderzoekende en probleemoplossende houding bij kinderen. Het is belangrijk dat we van elkaar leren en de goede voorbeelden opschalen.
Waarderen van technisch werk
Ook de Gouden Poort, een van de activiteiten uit het Aanvalsplan Arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw en Energie was onderwerp van gesprek tijdens een van de praktijksessies. Adriaansens benoemde deze aanpak onder andere ook als voorbeeld van wat nodig is om de instroom in de techniek te vergroten. Het is van belang dat de waardering van technisch werk hoger op de agenda komt. Binnen de WENB spelen we daar ook op in met bijvoorbeeld onze verkiezing van Slimste Handen van Nederland.
Meer weten?
Neem contact op met Marinika Knoef, programmamanager arbeidsmarkt.