23 maart 2023

Techniek Inclusief van start

Werkgeversvereniging WWb
visual draagvlak - aanvalsplan arbeidsmarkttekorten - 765x300px

Vrouwen en techniek zijn helaas nog steeds geen vanzelfsprekende combinatie. Op 13 maart startten elf bedrijven daarom met een experimenteel traject: 'Techniek Inclusief'.

Als een van de acties uit het 'Aanvalsplan Tekort Technici' werken de bedrijven in zes themasessies aan een eigen plan van aanpak om in hun organisatie vrouwen te werven en te behouden.

Het goede voorbeeld
Tanja Loeff, directeur van installatiebedrijf en tevens vice-voorzitter Techniek Nederland, zet de toon bij de kick-off van het programma: "Wij vinden meiden in de techniek de normaalste zaak van de wereld, maar daarmee hebben we niet automatisch veel meiden aan boord. We zien het aandeel meiden bij de opleidingen toenemen en meiden zijn erg gedreven, maar op de werkvloer zien we ze nog niet terug. Als jullie in juni dit traject afronden, ligt er een behoorlijke taak voor jullie. Want jullie zijn in staat het goede voorbeeld te geven."

Gender Bias
Maar het tij is niet zomaar gekeerd. Ailsa Leadbetter van VHTO vertelt wat de huidige stand van vrouwen in de techniek is. De keuze voor meiden om werkelijk in te stromen in techniek – en specifiek in technische functies – wordt onbewust negatief beïnvloedt. Het blijkt dat we last hebben van een gender bias: een verwachting die je baseert op bepaalde kenmerken. Deze bias vormt zich door de verhalen en beelden die we dagelijks krijgen voorgeschoteld. Google maar eens op afbeeldingen van 'monteur' wat zie je dan? Denken in stereotiepe mannen- en vrouwenberoepen begint al op jonge leeftijd: tussen de 5 en 7 jaar oud.

Een Nederlands probleem
Uit internationaal onderzoek blijkt bovendien dat de gender bias in ons land uitzonderlijk groot is: van 66 landen wereldwijd blijkt dat wij in Nederland techniek het sterkst associëren met mannen. Een Nederlands probleem dus. Dit zorgt er samen met een aantal andere factoren (zoals een mismatch in arbeidsvoorwaarden of gebrek aan rolmodellen) voor dat bij elk keuzemoment steeds minder meiden hun toekomst zien in de techniek.

Vervolg
In de komende sessies van Techniek Inclusief onderzoeken we oplossingen, zoals het creëren van een inclusieve bedrijfscultuur. De elf deelnemende bedrijven zijn: Omrin, AEB Amsterdam, Boon Edam, Sonion, VolkerWessels, Terberg Benschop BV, BTO Barneveld, Van Dorp, Endenburg, Breman en TBI.

Een activiteit uit het Aanvalsplan tekort technici
Techniek Inclusief is een initiatief van de Industriecoalitie: de WENB, Bouwend Nederland, Metaalunie, Techniek Nederland en FME. Samen met partners Platform Talent voor Technologie en VHTO willen ze ervoor zorgen dat zowel vrouwen als andere minder vertegenwoordigde doelgroepen zich welkom, thuis en veilig voelen op de technische arbeidsmarkt. Deze pilot is de eerste activiteit die voortkomt uit het Aanvalsplan Arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw en Energie, waarin diversiteit en inclusie belangrijke pijlers zijn.

Bekijk ook de 'Handreiking iedereen aan boord' (pdf)