Vorige week werd bekend dat het STAP-budget wordt afgeschaft per 1 januari 2024.
Van een STAP-budget voor iedereen...
Op 1 januari 2022 is het STAP-budget ingevoerd. Dit STAP-budget, 'Stimulering Arbeidsmarkt Positie', verving de mogelijkheid tot aftrek van scholingskosten bij de inkomstenbelasting. Dit zou een bredere doelgroep in de gelegenheid stellen om een opleiding te volgen. Deze aanpassing was gewenst, omdat juist de mensen die het meeste voordeel hebben van een investering in een eigen loopbaan weinig gebruik maakten van de fiscale regeling. Met het STAP-budget kunnen mensen zelf kiezen welke opleiding of cursus zij willen volgen. Voorwaarde is wel dat de betreffende opleiding in het STAP-scholingsregister is opgenomen. Een aanvraag kan eenmaal per jaar worden gedaan.
Vanaf het moment van invoering was er discussie over deze regeling. Velen konden niet inloggen of visten achter het net en moesten wachten op het volgende aanvraagtijdvak. Er was kritiek op de arbeidsmarktrelevantie van de te volgen cursussen en opleidingen. Ook de rol van de opleidingsaanbieders liet in het begin nogal te wensen over. Er volgden de nodige aanpassingen van de regeling en er zouden waarschijnlijk nog meer aanpassingen volgen.
Maar nu, iets meer dan een jaar na de invoering, is besloten om de stekker uit het STAP-budget te trekken. Vanaf 1 januari 2024 maakt het Rijk geen middelen meer vrij. Dit moet een besparing opleveren van 330 miljoen euro. Een opmerkelijke keuze om juist op de investering in de ontwikkeling van mensen te bezuinigen. De noodzaak tot een leven lang ontwikkelen blijft bestaan.
...naar geen budget, voor niemand
Na de stap naar voren zijn we twee stappen terug, geen fiscale aftrek en geen STAP-budget voor niemand niet. Dat kan toch niet de bedoeling zijn in een land dat brede welvaart voor een ieder als ambitie heeft. De vraag waar we mee achter blijven is hoe we er dan voor kunnen zorgen dat een opleiding toegankelijk is en blijft voor een ieder.
Minister Van Gennip gaat kijken naar alternatieven hoe mensen tóch gestimuleerd kunnen worden tot het volgen van opleidingen. Misschien is het een idee nog even te kijken naar het vraagstuk van de commissie Regulering van Werk: 'In wat voor land willen wij werken?'? Een scholingsbudget voor iedere Nederlander is interessant om nader te onderzoeken. Een leven lang ontwikkelen begint bij het geven van het goede voorbeeld.