04 mei 2023

"Niet nadenken, maar gewoon doen!"

Werkgeversvereniging WWb
foto Sanam Azizi - 205x225px

Een interview met Sanam Azizi (Alliander) over diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid.

"Sinds twee jaar zet ik mij vol enthousiasme en energie in voor meer diversiteit en inclusie binnen Alliander. Diversiteit en inclusie betekent dat iedereen zich welkom, gezien, gewaardeerd en veilig voelt. Bovendien is het belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt om doelen te behalen. Daarom spreken we bij Alliander over diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid." Aan het woord is Sanam Azizi, consultant Diversiteit en Inclusie bij Alliander.

Vanuit de gedachte van maatschappelijk verantwoord ondernemen werkt Alliander al jaren aan meer diversiteit en inclusie binnen het bedrijf. Nu is het bedrijf een van de koplopers op dit gebied en als diverse organisatie een aantrekkelijke werkgever. Dit trekt talent aan.

Sanam: "Voor het afstudeeronderzoek voor mijn HRM-opleiding aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen koos ik als vrouw met een niet-Westerse achtergrond bewust voor Alliander. Ik wist dat zij heel actief aan de slag zijn met het onderwerp diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Tijdens mijn afstudeeronderzoek heb ik gekeken hoe je de doorstroom van werknemers met een niet-Westerse achtergrond kunt bevorderen. De focus lag hierbij op talentvolle werknemers en hoe transparant het doorstroomproces is. Na mijn afstuderen kreeg ik meteen de kans mijn aanbevelingen bij Alliander ook te implementeren, daar ben ik natuurlijk heel blij mee."

Meer dan zes jaar geleden tekende Alliander de charters 'Diversiteit in bedrijf' en 'Talent naar de Top'. In de afgelopen jaren is er veel vooruitgang geboekt.

Sanam: "Binnen de organisatie is het draagvlak voor diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid er gewoon. Vanuit het onderwerp maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft Joy Lodarmasse diversiteit en inclusie op de kaart gezet en uitgebouwd. Van daaruit bouwen we steeds verder. Binnen de organisatie heb je wel ambassadeurs en rolmodellen nodig om voortgang te boeken. We hebben veel ambassadeurs, zoals bijvoorbeeld onze CEO, HR-directeur en directeur Onderhoud en Storingen, onze medewerkersnetwerken, maar ook elke collega die zich hard maakt voor dit thema."

Sanam: "Door ook boven de grond aan te sluiten op de samenleving die diverser is dan ooit, vergroten we onze denkkracht en vervullen we onze maatschappelijke rol. Werken aan het energiesysteem van de toekomst is een complexe uitdaging. We moeten hierbij een wendbare organisatie zijn, die ervoor zorgt dat iedereen toegang heeft en houdt tot betrouwbare, betaalbare en duurzame energie. Een systeem voor iedereen maak je met iedereen. Hierbij heb je diversiteit nodig, want voor vernieuwende oplossingen zijn verschillende perspectieven nodig."

Om een divers medewerkersbestand te krijgen en te houden werkt Alliander hieraan met leiderschapsontwikkeling, training, bewustwording en in werving, selectie en on-boarding. Het streven is om alle HR-processen en -systemen inclusief te maken. Er zijn bijvoorbeeld kpi’s voor vrouwen in leidinggevende posities en participatiebanen. En in de loop van dit jaar komt er nog een kpi voor culturele diversiteit.

Sanam: "Binnen Alliander hebben we ook vijf medewerkersnetwerken, die elk betrekking heeft op een doelgroep. Met al deze netwerken, die bijdragen aan een inclusieve cultuur, heb ik contact. De vijf netwerken zijn: Wij zijn Nexus (multicultureel netwerk), Lianne (vrouwennetwerk), Pride (LGBHTQ+-netwerk), Tension (jongerennetwerk) en Mission Possible (voor mensen met een arbeidsbeperking)."

Binnen Alliander lopen veel succesvolle trajecten en projecten op het gebied van diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Zo won Alliander eind vorig jaar de SER Diversiteit in Bedrijf Award.

Sanam: "We hebben deze prijs gewonnen met de interactieve workshop 'Met Andere Ogen'. In deze workshop gaan we aan de slag met de vraag "Wat is een inclusieve cultuur en hoe maken we die?". Ik ben heel trots op deze interactieve workshop. We gebruiken hierbij virtual reality-technologie om mensen te laten ervaren letterlijk in de schoenen van een ander te staan. Waar het in deze workshop om draait, is dat je je realiseert dat iedereen de verantwoordelijkheid heeft om in te grijpen. Dit doen we door te laten ervaren hoe het is om slachtoffer te worden van uitsluiting. Het is de verantwoordelijkheid van iedereen om voor een werksfeer te zorgen waarin iedereen zich welkom, veilig, gezien en gewaardeerd voelt."

Waar ben je trots op?
Sanam: "Ik ben super trots op de SER Diversiteit in Bedrijf Award. Om successen te bereiken moet je dingen doen. Mijn advies is dan ook: niet nadenken maar gewoon doen."