In het kader van de energietransitie ontwikkelen de O&O-fondsen diverse MBO-opleidingen en leerlijnen.
Zo wordt op dit moment voor de netwerksector de opleiding MBO-hoogspanningstransport ontwikkeld. Voor de sectoren PLb en GEO van de WENB zijn er al diverse modules ontwikkeld voor productietechnici. En er is ook een MBO-keuzedeel over stoomketels in ontwikkeling.
Niveau-erkenningen van belang
Voor de MBO-opleidingen wordt een aanvraag gedaan bij SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) om de opleiding officieel te erkennen. Ditzelfde geldt voor keuzedelen. Hierbij wordt een aanvraag gedaan om een MBO-certificaat te erkennen.
Valt een opleiding buiten het reguliere onderwijs dat is er de mogelijkheid om het kwaliteitskeurmerk NLQF aan te vragen. Dat hebben de fondsen inmiddels voor twee modules uit de leerlijn productietechnicus gedaan (stoomturbines en gasturbines). Deze inschaling is belangrijk, omdat er hiermee ook duidelijkheid is over het niveau. Zo wordt het ook voor zij-instromers gemakkelijker om aan te geven wat zij na het volgen van de module in huis hebben.
Naar verwachting zullen de O&O-fondsen voor onze vitale sectoren vaker een verzoek voor een NLQF- of MBO-certificaat indienen, om daarmee het opleiden flexibeler te maken en een 'Leven lang Ontwikkelen' aantrekkelijker.
NLQF-inschaling module gasturbines
Om versneld te kunnen opleiden is recent een NLQF inschalingsaanvraag voor de module gasturbines gedaan. Inmiddels is de aanvraag gehonoreerd op NLQF-niveau 5. Met deze erkenning is er nog meer duidelijkheid over het niveau van de module. Aparte erkenning van deze (deel)module is een voordeel als iemand al voldoende achtergrond heeft, maar nog specifieke modules moet volgen.
Meer informatie over NLQF
NLQF staat voor: 'Netherlands Qualification Framework', oftewel: het Nederlandse Kwalificatieraamwerk’. Dit geeft duidelijkheid en zekerheid over het niveau van kwalificaties. Werkgevers kunnen zo de juiste mensen aannemen en de juiste scholing aanbieden aan werknemers. Werknemers kunnen zo gemakkelijker aantonen wat zij waard zijn en opleiders kunnen het niveau van hun kwalificaties vastleggen.
Het NLQF telt acht niveaus, van basiskwalificatie tot universitair niveau en beschrijft per niveau de bijbehorende kennis en vaardigheden en de mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.
Bekijk het animatiefilmpje over NLQF
Meer weten?
Heb je vragen hierover? neem dan contact op met Adamien van Barneveld, programmamanager Opleiden en Ontwikkelen.