Reinier Rutjens: "Gisteren was ik aanwezig bij een netwerkbijeenkomst van VNO-NCW...
Deze werd gehouden aan het einde van de dag. De sfeer was feestelijk, passend bij een dag als Prinsjesdag. Toch was het niet alleen maar positief wat ik hoorde van de werkgevers die ik daar sprak.”
Positieve geluiden over bestaanszekerheid en investeringen
Natuurlijk waren velen positief over de aandacht en middelen die het demissionaire kabinet aan de bestaanszekerheid en het voorkomen van armoede besteedt. Ook was er optimisme over het feit dat een aantal investeringsregelingen voor bedrijven wordt verruimd. Dit is goed nieuws voor de economie en het bedrijfsleven.
Zorgen over de 'beleidsarme' begroting
Toch is er ook bezorgdheid over wat de media beschreven als een 'beleidsarme' begroting voor 2024. Want, zoals het FD de dag na Prinsjesdag kopte: 'Het wordt politiek prijsschieten tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer'. Vooral met de verkiezingen in aantocht zal elke partij met mooie voorstellen komen om de kiezers te paaien.
Vrees voor kosten bij werkgevers
De vraag is wie de rekening dan gaat betalen? Werkgevers vrezen - en ik ben bang niet onterecht - dat de rekening vooral bij hen komt te liggen. Denk alleen al aan het brede politieke draagvlak voor het verhogen van het minimumloon. Terwijl het, om meer mensen aan het werk te krijgen, vooral goed zou zijn om te zorgen dat werkenden netto meer overhouden van hun salaris. En dat meer werken ook daadwerkelijk meer loont.
Het belang van verdienvermogen
Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW en voormalig voorzitter van Werkgeversvereniging WENB zei gisteren: "Er is geen bestaanszekerheid als ons land onvoldoende verdienvermogen heeft". Ik hoop dat we dit tijdens het aanstaande verkiezingsgeweld blijven beseffen.
VNO-NCW en MKB-Nederland publiceerden gezamenlijk een speciale nieuwsbrief over Prinsjesdag 2023.