Dekkingsgraad ABP stijgt verder

De beleidsdekkingsgraad van ABP stijgt naar 106,5%. In het eerste kwartaal van 2022 steeg de actuele dekkingsgraad met 6,8% naar 117,4%.

logo ABP

De actuele dekkingsgraad geeft de verhouding weer op een bepaald moment tussen het beschikbare vermogen (531 miljard euro) en de verplichtingen van ABP; dat zijn alle huidige en toekomstige pensioenuitkeringen (452 miljard euro).

De stijging van de actuele dekkingsraad komt volledig op het conto van de rentestijging, waardoor het fonds veel minder geld in kas (minus 47 miljard euro) hoeft te hebben om alle huidige en toekomstige pensioenen te kunnen uitkeren. Dat compenseert het verlies op de beleggingen (minus 21,3 miljard euro) ruimschoots.

Omdat de actuele dekkingsgraad omhooggaat, stijgt ook de beleidsdekkingsgraad. De beleidsdekkingsraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden. Deze beleidsdekkingsgraad stijgt naar 106,5%. De beleidsdekkingsraad is bepalend voor het nemen van besluiten over het verhogen of juist korten van de pensioenen.

Beleggingen en verplichtingen van ABP in het eerste kwartaal van 2022
De voortdurende coronapandemie en de Russische inval in Oekraïne laten diepe sporen na op de financiële markten. ABP boekt in het eerste kwartaal dan ook een negatief rendement van -3,9% (minus 21,3 miljard euro). Dit heeft overigens niets te maken met het besluit tot verkoop van ABP’s Russische beleggingen, deze omvatten maar een fractie (0,1%) van de beleggingsportefeuille.

Het verlies is voornamelijk toe te schrijven aan de waardevermindering van categorieën aandelen en obligaties én aan verlies op bescherming tegen rente- en valutarisico’s. ABP spreidt beleggingsrisico’s en heeft daarom een brede portefeuille. Daarin zijn er ook categorieën die een positief rendement laten zien. Absolute uitschieter daarin zijn de grondstoffen, met een rendement van +26,5%.

Rekenrente
De rekenrente stijgt in het eerste kwartaal van 2022 met 0,5%-punt (van 0,6% naar 1,1%). De impact op de waarde van de pensioenen die ABP nu en in de toekomst moet uitkeren, was een daling van €499 miljard eind 2021 naar 452 miljard euro eind maart 2022. Als de rente stijgt, dan hoeft een fonds minder in kas te houden om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.

Indexatie
In 2022 vindt er zeker geen pensioenverlaging plaats. Een verhoging van de pensioenen is echter ook nog niet aan de orde. Daarvoor is de beleidsdekkingsgraad nog te laag. De grens voor pensioenverhoging ligt nu op een beleidsdekkingsgraad van 110%. Er ligt een voorstel in het parlement om deze grens te verlagen naar 105% per 1 juli 2022. Als dat wordt aangenomen en ABP heeft nog steeds een beleidsdekkingsgraad van meer dan 105%, dan zal het ABP-bestuur besluiten over een mogelijke pensioenverhoging.

Bron: Persbericht ABP